top of page
laptop-2559795_1280.jpg
מרכז חקר להתחדשות עירונית

כיום תהליכי ההתחדשות העירונית ממוקדים ביצירת יחידות דיור חדשות במטרה להתמודד עם משבר הדיור בישראל. הדגש הינו על תהליכי התחדשות פיזיים. על מנת לממש את הפוטנציאל הגלום בהתחדשות עירונית לשיפור איכות החיים של תושבי השכונות הוותיקות, יש לקדם מחקר, לפתח ידע וכלים פרקטיים, ולקדם מודלים חדשניים בתהליכי התחדשות העירונית.  חשוב לשים  במרכז את איכות החיים של התושבים תוך  שילוב תהליכי התחדשות קהילתיים-חברתיים עם היבטים הפיזיים.

 

הקמת המרכז לחקר ויישום התחדשות עירונית הוא פרי שותפות בין קרן יד הנדיב קרן שח"ף והרשות הממשלתית להתחדשות עירונית. המרכז משמש מוקד לקידום ולחיזוק תהליכי התחדשות עירונית בראיה רב מגזרית. תהליכים שיביאו לשינוי איכות החיים, למוביליות של תושבי השכונות הוותיקות, וליצירת איכות חיים קהילתית-עירונית בישראל.

אנו מאמינים בגישה הוליסטית להתחדשות עירונית – אשר שמה את תושבי השכונות המתחדשות ואיכות חייהם במרכז תהליכי ההתחדשות. קרן שח"ף באמצעות המרכז שואפת ליצור מציאות עירונית חדשה. מציאות בה תהליכי התחדשות עירונית יובילו לא רק לשיפור פיזי של המרחב, אלא גם לתהליכי בינוי קהילה, חיזוק החוסן הקהילתי והחברתי ולשיפור איכות החיים של תושבי השכונה.

פעילות המרכז תתמקד בשלושה תחומים עיקריים: מחקר ופיתוח ידע, יישום וניסוי תוך תהליך של הפצת ידע והטמעת השינוי בשטח, והערכה ומדידה.

תחום מחקר ופיתוח ידע - קידום מחקרים, פיתוח ארגון הידע המקצועי הקיים בארץ ובחו"ל ופיתוח שיטות חדשניות לארגון ואיסוף נתונים, כל אלה יהוו תשתית לקידום מדיניות ותהליכים  אשר יתמכו את מטרות המרכז.  

בתחום היישום והניסוי בשטח - פיתוח מודלים וכלים חדשניים בשכונות נבחרות בשותפות הרשויות המקומיות והמנהלות העירוניות, ארגוני חברה אזרחית, הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית ומשרדי ממשלה רלוונטיים. בנוסף, המרכז יפעל להפצת הידע והטמעתו בקרב שחקני מפתח הפועלים בתחום ההתחדשות העירונית, באמצעות פיתוח הכשרות המקדמות התחדשות עירונית הוליסטית.

הערכה ומדידה - פיתוח תהליכי הערכה ומדידה חדשניים אשר שמים את איכות החיים של התושבים כמדד מרכזי לתהליכי התחדשות עירונית בישראל על בסיס מדדי קהילתיות ואיכות החיים של הלמ"ס.

 

קרן שח"ף תפעל להובלת שינוי מהותי בתפיסת ההתחדשות העירונית בישראל. אנו מאמינים כי הידע, הכלים והמדיניות שיפותחו יובילו לעיגון ההיבטים החברתיים בתהליכי ההתחדשות העירונית ברמה הלאומית, ויתרמו בכך ליצירת ערים מכלילות, חיוניות ובנות קיימא.

מדינת ישראל עוברת בימים אילו מהפיכה סמויה מין העין של התחדשות עירונית. מעל 100 שכונות ותיקות ומתחמי עוני, בהם מתגוררים מעל מיליון תושבים, בשכונות בפריפריה הגאו-חברתית בישראל, יעברו תהליכי התחדשות עירונית במהלך 10-20 השנים הקרובות. אנו רואים במהפכה זו מנוע צמיחה ומנוף לשינוי דרמטי.​ זו ההזדמנות לייצר שינוי במצב השכונות הוותיקות, לשפר את איכות החיים בהן, ולאפשר מוביליות חברתית בקרב האוכלוסיות המוחלשות.

bottom of page